Topptur til Skarvflytindene/Tjønnholstinden

Jotunheimen 3 dager Topptur Tema: klimaendringer i høyfjellet

Er vi heldige så opplever vi noen av de flotteste utsiktene i Jotunheimen. Dette i et svært lite besøkt område, en idyllisk perle som de færreste fotturister får oppleve.

Vanskelighetsgrad:
1160,-

Topptur til Skarvflytindene/Tjønnholstinden

Dette blir en tur i noe av det vakreste og minst besøkte området i Jotunheimen. Leirungsdalen med sine omkransende topper og grønne fjellbeiter er en perle de færreste får muligheten til å oppleve. Turen går delvis i lett terreng, delvis i områder med bratt motbakke og klyving. Vi kommer til å oppleve spektakulære utsikter, dersom været tillater det, men også roligere stunder i leiren i Leirungsdalen. Tema for turen blir fjelløkosystemet i Jotunheimen, klimaendringer i høyfjellet, fugleliv i høyfjellet og annen fauna i området.

Nøkkelinformasjon

 • Dato: 30. juli – 1. august
 • Sted: Jotunheimen, vest for Valdresflye, Leirungsdalen.
 • Avstand og høydemeter: 14 km, 25 km og 22 km. Totalt 5000 – 6000 høydemeter.
 • Antall deltakere: 5-8
 • Inkludert: Guiding, lavvo, frokost, lunsj, middag.
 • Pris: 1160 kroner

Praktisk


 1. Vi møtes ved parkeringsplassen ved Vargbakkan, rett sør for Nedre Leirungen, kl. 13.40 på fredag.
 2. Kollektivreisende kan bli hentet litt før på Gjendesheim. Deretter går turen vestover mot Bukkhammaren og Leirungsdalen.
 3. Det er viktig at du er i relativt god form, uten at man behøver å være særdeles sprek. Vi kommer uansett ikke til å bære tunge bører opp på toppene.
 4. I forhold til utstyr stiller deltakerne med personlig utstyr, se forøvrig vedlagt pakkliste for sommerturer, men Over Tregrensa ordner lavvo, fellesutstyr og mat til hovedmåltidene.
 5. Ellers kan det lønne seg å ha med litt snacks, kaffe o.l. til småpauser og kveldene. Avreise på søndag koordineres slik at kollektivreisende rekker buss, men samkjøring vil organiseres dersom mulig. P.S. Personlig utstyr, som kart, kompass, sovepose og liggeunderlag, kan leies av Over Tregrensa. I forhold til matpreferanser kan deltakere melde ifra om allergier eller spesifikke preferanser på forhånd, så forsøker vi å tilpasse så godt som mulig. Alle deltakerne får mail med flere detaljer om tur i god tid før turstart.

Dag for dag


Dag 1. Vi møtes på Vargbakken kl. 13.40 og bruker litt tid på å bli kjent. Deretter følger vi stien over Leirungsåe og inn i Leirungsdalen og slår opp basecamp på ca 1300 m.o.h., ved bekken som kommer ned fra Munken og Rasletinden i sør. Vi ser an tiden, men tar en rolig kveld her, dersom ikke været er fint og man ønsker en liten kveldstur. Ellers legges det til rette for sosialt samvær i leir. Tema for dagen: Bli kjent, fauna i Jotunheimen, fjelløkosystemet.
Alternativ rute: Å gå opp på Bukkhammaren dersom været er bra og formen likeledes. Da vil vi trolig slå opp leir ved Bukkehammartjønne og fortsette inn til campplassen i Leirungsdalen neste dag.

Dag 2. Vi ser an vær og forhold, men står opp tidlig og tar antakeligvis en rundtur opp på Tjønnholdsoksle, videre opp til Tjørnholstinden og følger så ryggen til Høgdebrotet. Deretter går vi ned til basecamp i Leirungsdalen igjen.
En alternativ rute, men der vi må se an snøforhold og vær i større grad, er en oppstigning til ryggen mellom Skarvflytinden og Søre Skarvflytinden fra østsiden, via Tjønnholsoksle. Fra ryggen kan vi bestige både Skarvflytinden og Søre Skarvflytinden relativt enkelt. Disse ligger noe lavere enn Tjønnholstinden, men turen er minst like spektakulær og krevende.
Underveis stopper vi, tar pauser, og snakker om fjelløkosystemet, ekstreme høyfjellsplanter og effekter av klimaendringene på høyfjellet.
På kvelden blir det felles middag og kos i basecamp.

Dag 3. Hjemreise. De ivrigste kan stå opp tidlig og bestige f.eks. Austre Leirungstinden. Dette er ca 14 km tur-retur, så man må da starte tidlig om morgenen. Deretter går turen tilbake langs Leirungsdalen, over Leirungsåe og til Vargbakken. Tema: mer om faunen som holder til i Jotunheimen. Buss går kl. 15.50 fra Bygdin.